Inloggen Verlanglijstje Winkelmandje Vragen?

Wat is resolutie?

Een afdruk met te weinig beeldpunten (“pixels”) ziet eruit als een ouderwetse krantenfoto: grof en onscherp. Dus het hangt helemaal van het aantal “pixels per centimeter” af of het geprinte resultaat als scherp of onscherp wordt ervaren.

Ongeveer 250 dpi is de resolutie van een afdruk die wij als “gaaf en scherp” ervaren – ongeacht of het een pasfoto of een poster is. En omdat 200 dpi niet meteen heel slecht en 300 dpi niet heel veel beter is, kun je ook zeggen: voor een goede afdruk moet de resolutie tussen 200 en 300 dpi liggen.

Dit is dus de aanbevolen resolutie voor reclame-uitingen die van dichtbij bekeken worden.

Gaat u echter een ontwerp opmaken voor een spandoek van meer dan een paar vierkante meters en u gebruikt niet alleen vectoren in uw ontwerp dan zult u zien dat uw bestand heel snel heel zwaar wordt (veel megabytes). Dit maakt het voor u een langdurig proces om de bestanden naar ons te versturen. Voor het bedrukken van uw spandoek is het ook niet ideaal.

Grafisch vormgevers zullen misschien verbaasd zijn om te horen dat 100 dpi de beste resolutie is voor een spandoek. Dit komt doordat een spandoek vaak van veraf bekeken wordt. Van die afstand kunt u het verschil niet zien tussen 100 dpi en 300 dpi.

Zichtafstand

Wanneer de “zichtafstand” groter wordt, mag de resolutie aangepast worden volgens de hieronder afgebeelde tabel.

1 meter 100 dpi
1 tot 5 meter 70 dpi
5 tot 10 meter 50 dpi
10 meter 30 dpi

Wanneer u een opmaak maakt op 10% van het eindformaat gaan wij dit bestand naar 100% vergrooten en moeten de beelden in het verkleind opgemaakte bestand dus 10x zoveel dpi hebben.

Onzeker of u de juiste resolutie heeft gekozen? Lees ook "Hoe kan ik de resolutie van mijn bestand beoordelen?"